Bootylicious

Afgelopen week zag ik op tv een stukje voorbij  komen over het nieuwe fitness ideaalbeeld van vrouwen. Tegenwoordig kom je niet meer weg met een ‘plank’ figuur maar moeten we curvy en strak a-la-Beyonce zijn. De vrouwen van tegenwoordig willen een kont! Ik zelf ben blij met deze ontwikkeling aangezien het 1. Een stuk gezonder is en 2. Het ons ook nog beter staat!

De Gluteus (bilspier) is de krachtigste en in mijn ogen de meest interessante spier in ons lichaam. We kunnen er ontzettend veel kracht en explosiviteit mee creëren. Als je gaat kijken naar de lichaamsbouw tussen een 100 meter atleet en een 1500 meter atleet zien we een groot verschil in lichaamsbouw, met name ook de bilspier. Deels is dit uiteraard  aanleg, maar ook welke trainingsmethodes ze toepassen.

Vanuit traditionele fitnessoefeningen zijn we allemaal massaal aan het squaten en lunges aan het maken om de Gluteus te trainen.  DE oefening voor een mooie bilpartij zou zijn de Hip Thruster, waarbij je vanuit ligstand een gewicht op je heupen brengt om vervolgens je heupen omhoog te duwen en je billen hard aan te spannen. Tijdens deze oefening strekken we onze heup (extensie) door vanuit onze hak omhoog te duwen waardoor onze bilspier activeert. Terwijl je ondertussen nadenkt over deze oefening heb ik een vraag aan jou: Wanneer heb je voor het laatst echt goed spierpijn gehad in je billen?

Is het antwoord op deze vraag, pas geleden of regelmatig dan ben je waarschijnlijk erg  goed in het aanspannen van de billen. Is het antwoord op je vraag lang geleden of bijna nooit dan is het een idee om onderstaand te proberen:

Als we gaan kijken naar functionaliteit van de Gluteus, bijvoorbeeld tijdens wandelen/hardlopen is echter deze helemaal niet actief als we onze heup strekken, maar activeert de Gluteus automatisch wanneer we in contact komen met de grond, oftewel bij het landen van de voet (extensie vanuit de heup) en niet bij de afzet. Onze bilspier wordt maar voor hele korte tijd aangespannen om vervolgens weer te ontspannen. Met deze informatie kunnen we onze bilspier veel efficiënter trainen. Hoe? Ga trainen als een 100 meter sprinter! Ga de bilspier gebruiken waarvoor hij is gemaakt, veel kracht en explosiviteit omzetten naar snelheid. Ga naar buiten, ren zo hard als je kan over een korte afstand en herhaal dit enkele keren.  Gebruik je eigen vermogen om de krachten die op je lichaam werken te vergroten en ontwikkel je bilspier binnen no time!

Wil jij trainen als een atleet of meer informatie? Geef je op voor de small group training of laat een bericht achter op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug

Voor snel antwoord op al je vragen.

MJ Personal Training