Hoe start ik weer met sporten?

Alhoewel het deze week prachtig zomerweer is, zijn de vakanties al wel voorbij en is iedereen weer naar school of aan het werk. Ik ben afgelopen zomer naar Kaapverdië gereisd en een ultieme uitrust vakantie gehad. Naast een paar duiken en een eilandtour hebben we ons alleen maar verplaats van ligbedje, naar de zee, naar het restaurant, terug naar het ligbedje en ons bed. Heerlijk zo af en toe als je het mij vraagt.

Na 3 weken vakantie was het ook voor mij tijd om weer te gaan werken en natuurlijk weer te gaan sporten. Mijn motivatie was gelukkig heel groot toen ik weer begon, maar ik kan me ook zo voorstellen dat jij wat meer moeite hebt om te starten, of dat je niet zo goed weet hoe je (weer) moet beginnen. Om je een handje te helpen heb ik 10 tips voor je opgeschreven die jou hopelijk helpen aan een goede nieuwe start.

  1. Stel een doel.Altijd wanneer je weer opnieuw begint, of het nou een korte of een lange stop was, stel je jezelf weer een nieuw doel. Probeer het doel zo concreet mogelijk op te schrijven zoals bijvoorbeeld meedoen aan een wedstrijd/of het behalen van een bepaald streefgewicht.
  2. Planning. Je weet dat je voor een optimaal trainingsresultaat 3 keer in de week moet trainen. Geen excuses, planning is hierbij key. Pak dus je agenda en noteer jouw trainingsmomenten voor aankomende week.
  3. Start met de basis. Wat je trainingslevel ook is. Start altijd weer met de basis. Zo leg je een goede fundering en is de kans om blessures te krijgen minder groot. Zorg ervoor dat je zowel je conditie, als kracht, mobiliteit, flexibiliteit, coördinatie traint.
  4. Train niet te zwaar! Een week spierpijn na je eerste training? Dan heb je waarschijnlijk te veel gedaan. Spierpijn na een eerste training hoort er uiteraard wel bij, maar zorg ervoor dat je niet zo zwaar traint dat je meteen 7 dagen niet meer kan lopen.
  5. Zoek een sport waar je blij van wordt. Sport je liever binnen of buiten? Train je liever met gewichten of doe je liever een teamsport? Wanneer je iets doet wat je leuk vind houdt je het ook veel langer vol.
  6. Challenge jezelf. Iedere maand een nieuw doel? Doelen stellen zet ons scherp en we krijgen een voldaan gevoel als we iets hebben bereikt. Zoek een challenge uit wat jou motiveert. Mijn challenge is in de maand September geen alcohol drinken. Doe je mee?
  7. Inspiratie. Waar raak jij geïnspireerd van? Is het de juiste muziek, een motiverende tekst of misschien wel je eigen progressie? Weet wat jou in beweging zet en laat je inspireren door jezelf of anderen.
  8. Ga op tijd naar bed. Een ritme in je week zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om ook te sporten en daarnaast draagt een goed slaapritme ook nog eens bij aan een goed herstel.
  9. Voeding. Geschrokken van je vakantiekilo’s? Zet jezelf niet meteen op een streng dieet. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en let op wat je eet. Eet meer groenten en zorg ervoor dat je voldoende koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt voor energie en spierherstel.
  10. Ben niet te streng voor jezelf. Ben blij met de dingen die wel goed gaan en focus je niet zoveel op de dingen die wat minder goed gaan. Positief denken maakt je al een zoveel gelukkiger mens! En is dat niet waar we het uiteindelijk allemaal voor doen? Streef naar een gezond en gelukkig leven.

Wat helpt jou om weer te starten met sporten?

Marigje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug

Voor snel antwoord op al je vragen.

MJ Personal Training